Päivisin pankkiiri, iltaisin SalkunRakentajan ja Seeking Alphan sisällöntuottaja sekä piensijoittaja. Tähänastisia Volavartti-haastateltaviani yhdistää ainakin yksi asia: nimittäin etunimi. Tällä kertaa sijoitusaiheisiin kysymyksiini vastailee Samu Wilhelmsson (Twitter: @themarketaddict).
Ovatko ETF-rahastot pelkkä kupla?
Tätä asiaahan on puitu jo iät ja ajat. Viimeksi Big Shortista tuttu Scion Capitalin perustaja Michael Burry syytti "ETF-buumia" markkinoiden vääristämisestä. Tällä hetkellä esimerkiksi yhdysvaltalaiset passiiviset ja aktiiviset rahastot ovat pariteetissa, mikäli Morningstaria on uskominen. Kuplasta on vaikea sanoa mitään, mutta passiivisen sijoittamisen nousu herättää kysymyksiä esimerkiksi ETF:ien markkinatakauksen toimivuudesta finanssikriisin aikana, sillä tätä ei ole ikinä testattu. Tällöin huoli herää ETF-rahastojen omistamien arvopaperien markkinan likviditeetistä, mikäli suuressa määriä ETF-omistuksia iskisi myyntipaniikki.
Toinen huolenaihe on indeksirahastojen merkitys osakkeiden hinnoitteluun. Usean tutkimuksen mukaan jopa yhden prosentin lisäys ETF-omistajuuteen vaikuttaa merkittävästi osakkeen hinnanmuodostukseen. Korrelaatio osakkeen ja markkinan välillä nousee 9 prosenttia ja samalla osakkeen hinnan korrelaatio odotettavissa olevan tuloksen kanssa tippuu 14 prosenttia. Samoin osakkeiden hinnoittelu erkanee fundamenteista, kun indeksiin sisällytys nostaa kurssia ja päinvastoin.
Kuvaile sijoitusstrategiaasi.
Oma sijoitusstrategiani on pohjimmiltaan hyvin yksinkertainen. Identifioin itseni vahvasti laatusijoittajaksi ja tarkoituksenani on löytää sijoitussalkkuuni laadukkaan liiketoiminnan omaavia yhtiöitä, jotta pitkällä aikavälillä liiketoiminnallinen riski olisi vähäinen. Tämä korostuu, kun valitsen salkkuuni yhtiöitä, joita pyrin omistamaan kymmeniä vuosia.
Mihin sijoitit viimeksi?
Viimeisin lisäykseni taisi olla yhdysvaltalainen terveydenhuoltojätti United Health Group.
Mitä salkustasi löytyy?
Salkkuni on sattuneista syistä elänyt todella paljon viime kuukausina, mutta salkustani löytyy pääosin yhdysvaltalaisia laatuyhtiöitä, kuten esimerkiksi Estée Lauder, JPMorgan Chase, Walt Disney Co. ja Cisco Systems. Lähiaikoina olisi tarkoitus fokusoida sijoituksia enemmän kotimaan osakkeisiin, mikäli päädyn avaamaan osakesäästötilin.
Aktia vai Ålandsbanken?
Aktia pelkästään kannattavuutta vertailemalla. Arvostuskertoimet kyseisillä yhtiöillä näyttävät nykykurssilla olevan hyvin lähellä toisiaan.
Miten sijoitusurasi sai alkunsa?
Kun muutin opiskelemaan toiselle paikkakunnalle, kämppäkaverini suositteli minua lukemaan Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin armeijassa iltavapaiden aikana. Kirja vei mennessään ja en voinut ymmärtää, että miksi kukaan jättäisi osakesijoittamisen tarjoamat mahdollisuudet käyttämättä. Siitä sai sijoittamisen ohella alkukipinänsä myös kansankapitalismista saarnaaminen ympäri sosiaalista mediaa. Ensimmäiset merkinnät tein muistaakseni Nokiaan, jota en sitten kuitenkaan (onneksi) holdaillut sen pitempään.
Miten tiivistäisit sijoittamisen tärkeimmät asiat yhteen lauseeseen?
Stick to the plan.
Parhaat lukemasi sijoituskirjat?
Seppo Saarion kirjan ohella voin suositella lukemaan Karo Hämäläisen ja Jukka Oksaharjun kaikki Guru-kirjat. Kyseiset kirjat avaavat monia eri sijoitusstrategioita, joista voi ottaa itselle vaikutteita ja inspiraatiota.
Ketä sijoittajaa arvostat kaikista eniten?
Peter Lynch on ollut pitkään ihannoimani sijoittaja, vaikken arvosijoittaja pohjimmiltani olekaan. Hänen kanssaan samaa mieltä olen ollut kyllä teesistä "invest in what you know", joka tuo tietynlaista maanläheisyyttä sijoittamiseen. Jos yhtiön tuote ja bisnes pelaa arkielämässä, niin yhtiö ei todennäköisesti ole huono. Itsekin olen löytänyt monet sijoituskohteeni ihan vain tarkkailemalla arkielämää, ja ne ovat vieläpä olleet erittäin onnistuneita pickejä.
Mitkä kolme osaketta poimisit salkkuusi taantuman iskiessä?
Fortum, Relais Group ja Suomen Hoivatilat. Kaikki edustavat äärimmäisen defensiivisiä toimialoja ja yhtiöt maksavat osinkoja, joista voidaan nauttia arvonnousua nopeammin ja ehkä jopa varmemmin epävarmoina aikoina.
Millaisia tunnuslukuja käytät sijoituskohteita seuloessasi?
Voimakaksikkoni on ollut ROE (return on equity) ja P/B (price to book). ROE kertoo yksinkertaisesti sen, kuinka hyvin yritys tukee omaa tarkoitustaan voittojen maksimoimisessa osakkeenomistajille eli minulle. P/B sen sijaan kertoo sen, kuinka markkinat arvostavat yhtiössä olevan omaisuuden, joka tahkoaa yritykselle voittoa. Näiden lisäksi haluan tarkastella myös liikevaihdon kasvun yleistä trendiä kumulatiivisen vuotuisen liikevaihdon kasvun kautta.
Mikä on näkemyksesi nykyisestä markkinatilanteesta?
Suunta on huolestuttava. Olemme nähneet Helsingin pörssissäkin muutamalta perusteollisuuden yhtiöltä ja konepajalta erittäin heikkoja tuloksia. Suurimmassa osassa yhtiöitä taantuma ei kuitenkaan vielä näy, mutta monet makrotalouden huolet maalaavat synkkää kuvaa syklisten yhtiöiden lähivuosien kehitykselle. Myös keskuspankkipolitiikan merkitystä markkinoiden suuntaan ei pidä aliarvioida: muutokset voivat vaikuttaa hyvinkin nopeasti vaikkapa osakemarkkinoiden valuaatioihin. En myöskään tiedä, kuinka turvallinen on markkina, jota yhden valtion päämiehen sometili heiluttaa miljardien edestä.
Mikä on suurin sijoitusvirheesi?
Suurimman sijoitusvirheeni tein Nesteen kanssa. Keväällä 2017 Neste antoi heikon osavuosikatsauksen, minkä jälkeen osake painui 33 euron tuntumaan. Avasin tästä position alihintaisen laatuyhtiön toivossa. Osake lähti nopeaan nousuun mielestäni ilman merkittävää syytä ja irtauduin positiosta hyvillä mielin 39 euron myyntihinnalla. Osake kuitenkin nousi aina 90 euroon asti ennen splittiä. Never sell.
Mitkä ovat mielestäsi yli- tai aliarvostettuja osakkeita tällä hetkellä?
Jos markkinat ovat tehokkaita, niin alihintaisia osakkeita ei ole olemassakaan. Viime aikoina olen kuitenkin pitänyt silmällä Citigroupia. Yhtiö maksaa hyvin osinkoa ja yhtiöllä on mielestäni yksi maailman laadukkaimmista ja vahvimmista kulutusluottokannoista. Citigroupia saa tällä hetkellä pörssistä alle kirja-arvon, joten mutulla arvioiden yhtiö tuntuu vähintään kohtuullisesti hinnoitellulta.
Ylihintaisia osakkeita mielestäni ovat paljon hypetetyt teknologiayhtiöt, kuten Uber, Slack, Lyft ja Pinterest. IT-kuplan merkit haiskahtavat näissä yhtiöissä vahvasti. Myöskin kannabisyhtiöt ovat mielestäni liian korkeasti hinnoiteltuja, sillä yhtiöihin on jo valmiiksi hinnoiteltu ne muutokset regulaatioissa, joita ei ole vielä edes tapahtunut.
Kysymys edelliseltä vieraalta: Mitä talous- tai sijoitusaiheista elokuvaa ja sarjaa voisit suositella? Ja miksi?
The Big Shortin tulisi olla kaikkien listalla, jotta finanssikriisi ja siihen johtaneet järjettömyydet tulisivat kaikkien tietoon. Sarjoista voin suositella HBO:sta löytyvää Billions-sarjaa, jonka huikeat henkilöhahmot pitävät katsojan sarjan ääressä pitkään kiinnostuneena. HBO:sta kannattaa katsoa myös saksalainen minisarja Bad Banks, joka mielestäni konkretisoi hyvin investointipankkimaailman menoa Euroopassa.
Jos ETF-rahastojen tilanne jäi mietityttämään, suosittelen lämpimästi kuuntelemaan Samun luotsaaman SalkunRakentaja-podin jakson numero 10, jossa asiaa puidaan tarkemmin audioformaatissa. Nappaa ihmeessä hänet seurantaan myös Twitterin puolella, jossa laatusijoittajalle uskollisesti luvassa laadukasta sisältöä sijoittamisesta. Iso kiitos Samulle haastatteluun osallistumisesta!
Disclaimer: Haastateltu omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä United Health Groupin, Estée Lauderin, JP Morgan Chasen, The Walt Disney Companyn ja Cisco Systemsin osakkeita. Tämän kirjoituksen sisältöä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Tämän kirjoituksen sisältö kuvastaa haastatellun omia näkemyksiä, eivätkä tässä kirjoituksessa esitetyt ajatukset ole sijoitusneuvoja. Sijoitusneuvoja ei voi antaa tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita sijoitukseen olennaisesti vaikuttavia tekijöitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoitusten arvo voi muuttua ja sijoitustoiminta sisältää riskin sijoitetun pääoman menettämiselle jopa kokonaan.