Vuosi 2019 tulee olemaan pörssin kannalta erittäin mielenkiintoinen, sillä osakemarkkinan pitkä nousukausi antoi merkkejä päättymisestään viime vuoden lopulla. Todennäköisyys laskusuhdanteen tai jopa taantuman yllättämiselle tämän vuoden aikana on huomattavan suuri. Laskevat kurssit tarjoavat kuitenkin enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia. Seuraavassa aloitteleville sijoittajille muutama vinkki vuodesta 2019 selviämiseen.
1. Valmistaudu suureen heiluntaan
Osakekurssien heilunta oli viime vuosien normaaliin verrattuna poikkeuksellisen suurta loppuvuodesta 2018. Yksittäisten osakkeiden kurssit saattoivat vaihdella jopa kaksinumeroisten prosenttilukujen verran päivässä, ja jopa pörssi-indekseissä nähtiin useiden prosenttien päiväkohtaisia muutoksia. Meno tuskin ainakaan rauhoittuu tämän vuoden aikana, joten pörssiin sijoittavan olisi hyvä ymmärtää tilanne ja hyväksyä se, että kyyti voi ajoittain olla melkoista vuoristorataa. Tämän hetken markkinatilanne ei välttämättä sovi kaikkein heikkohermoisimmille, mutta suurella todennäköisyydellä palkitsee kärsivälliset sijoittajat sitäkin paremmin.
2. Laskevat kurssit tarjoavat parhaat mahdollisuudet
"The stock market is a device to transfer money from the impatient to the patient." Maailman menestyneimmän sijoittajan Warren Buffettin lausahdus on hyvä pitää mielessä etenkin laskusuhdanteiden aikana. Paras hetki ostaa osakkeita on silloin, kun pessimismi ja pelko ovat vallanneet markkinan.
Paniikin lietsoessa markkinoita hyvätkin yhtiöt voivat päätyä alennuskoriin ilman, että kurssilaskulle on yhtiön liiketoimintaan liittyviä järkiperusteita. Kurssien laskiessa päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen kärsimättömimmät sijoittajat myyvät omistuksensa huomattavaan alihintaan. Tällöin on aika hyökätä. Mikäli pidempi laskusuhdanne toteutuu vuonna 2019, voi käsillämme olla yksi vuosikymmenen parhaista tilaisuuksista ostaa osakkeita.
3. Kulje vastavirtaan
Pysähdyn usein ajattelemaan seuraavaa Mark Twainin toteamusta: "Aina kun huomaat olevasi enemmistön puolella, on aika pysähtyä miettimään vielä kerran." Tämä yleispätevä ohjenuora pätee myös sijoittamiseen. Suuri enemmistö saavuttaa harvoin mitään suurta. Jos koko maailma sijoittaisi kuten Warren Buffett, homma ei vain yksinkertaisesti toimisi. Sijoitusmarkkinoilta parhaat tuotot löytyvät usein keskittymällä hyljeksittyihin, jostain syystä epäsuosiossa oleviin osakkeisiin, joissa on potentiaalia, jota muut eivät vielä ole huomanneet. Menestykseen voi laskukaudella riittää sekin, että ostaa silloin, kun muut myyvät.
4. Aloita kuukausisäästäminen
Aina on hyvä aika aloittaa kuukausisäästäminen. Mikäli edessä on laskusuhdanne, parempaa aikaa aloittamiselle ei olekaan. Osakekurssien tippuessa saat enemmän osakkeita tai rahasto-osuuksia samalla hinnalla, joten saavutat maksimaalisen hyödyn, kun kurssit aikanaan kääntyvät jälleen nousuun. Kuukausisäästäminen poistaa myös ajoittamisen ongelman, sillä kuukausittain pienen summan sijoittamalla et missaa kurssipohjaa, tai tule tehneeksi isoa kertasijoitusta kurssien ollessa korkeimmillaan.
5. Tutustu sijoituskirjallisuuteen
Voimakkaan kurssiheilunnan aikoina psykologialla on iso merkitys sijoitusmenestykseen. Sijoittajan on hyvä tuntea markkinan lainalaisuudet, jotta voisi toimia viisaasti myös paniikin ja epätoivon vallatessa muiden sijoittajien mielet. Aiheeseen liittyvä kirjallisuus on oiva keino kasvattaa omaa osaamista ja kehittää päätöksentekokykyä myös vaikeampina aikoina.
Howard Marksin The Most Important Thing: Uncommon Sense for the Thoughtful Investor on kirja, joka jokaisen sijoittajan tulisi mielestäni lukea. Se tarjoaa loistavat eväät etenkin aloitteleville sijoittajille ja auttaa ymmärtämään mm. markkinan syklisyyden, riskien arvioinnin ja vastavirta-ajattelun merkityksen.
Suomalaisesta sijoituskirjallisuudesta Karo Hämäläisen, Jukka Oksaharjun ja Random Walkerin Laatuguru ja Arvoguru ovat mainitsemisen arvoisia teoksia. Kahta suosittua sijoitusstrategiaa esittelevät kirjat tarjoavat sijoittajalle työkalupakin, jonka avulla omaa sijoitussuunnitelmaa on hyvä lähteä muovaamaan.
Jos kirjat eivät ole se sinun juttusi, Sijoittaminen for Dummies -sarjan aiemmat osat sisältävät hyödyllisiä vinkkejä sijoitusmarkkinan tulokkaille hieman tiiviimmässä muodossa. Myös lokakuun puolivälissä kirjoittamani Pörssi romahtaa... vai romahtaako? -artikkeli alkaa jälleen olla ajankohtainen.
Edessä on mielenkiintoinen vuosi. Tulevien käänteiden ja kurssiliikkeiden ennustaminen täydellä varmuudella on mahdotonta, mutta se on varmaa, että tarpeeksi pitkällä aikavälillä sijoittaminen kannattaa aina. Sijoitusonnea vuodelle 2019!