Sijoittaminen for Dummies osa 3: Osakkeet

Osakkeet. Sijoitusmuoto, joka tarjoaa ainakin historian perusteella parhaat tuotot pitkällä aikavälillä. Yleensä parempi tuotto tarkoittaa myös isompaa riskiä, sillä ilmaista lounasta ei ole olemassakaan. Ei edes sijoitusmarkkinoilla. Osakesijoittajan hermojen ja riskinsietokyvyn tulee olla kunnossa, jotta yöunensa voi nukkua levollisin mielin.

Verrattuna rahastoihin, joita käsiteltiin tarkemmin osassa 1, osakkeet vaativat sijoittajalta enemmän tietotaitoa ja perehtymistä yhtiöiden liiketoimintaan. Rahastot ovat vaivaton tapa sijoittaa, sillä niissä sijoituspäätösten tekeminen jää rahastoyhtiön vastuulle. Osakesijoittajan tarvitsee huolehtia hajautuksesta itse, kun taas yksittäinenkin rahasto on yleensä aivan riittävästi hajautettu.

Osakekaupankäynnin kiehtovuus on siinä, että jokainen onnistunut osakevalinta tuo mukanaan äärimmäisen hienon fiiliksen. Omasta salkusta löytyviä yhtiöitä tulee seurattua tarkasti. Positiiviset uutiset saavat tunnelman kattoon, mutta tulosvaroitus saa varmasti lähimmän saatavilla olevan esineen suoraviivaiselle lentoradalle kohti seinää. Samalla oppii kuin huomaamatta osakemarkkinoista ja kehittyy entistä paremmaksi sijoittajaksi.

Mikä on osake?

Osake oikeuttaa tiettyyn omistusoikeuteen yhtiöstä. Jos yhtiöllä on esimerkiksi 100 osaketta ja sinulla on niistä 30, omistat 30 % yhtiöstä. Pörssiyhtiöillä yhden osakkeen hinta määräytyy reaaliaikaisesti joka arkipäivä pörssin aukioloaikoina. Osakkeenomistaja hyötyy osakkeista mahdollisen arvonnousun ja maksetun osingon muodossa.

Miten osakkeen hinta määräytyy?

Kaupankäynnin lainalaisuuksien mukaisesti myös osakekaupassa tarvitaan ostaja ja myyjä. Pörssissä osakkeiden ostajat määrittelevät hinnan, jolla ovat valmiita osakkeita ostamaan, ja myyjät hinnan, jolla ovat valmiita omistamiaan osakkeita myymään. Kun nämä hinnat kohtaavat, määräytyy osakkeelle arvo ja kaupat syntyvät. Kuvan esimerkissä 200 Applen osaketta ollaan valmiita ostamaan hintaan 219,94 dollaria ja myyjät puolestaan suostuvat myymään 200 osaketta 219,97 dollarilla.

Mikä on osinko?

Osinko on osakkeenomistajille vuosittain (tai joillain yhtiöillä useamman kerran vuodessa) maksettava osuus yrityksen voitoista. Esimerkiksi Sammon osakkeenomistajana olisit ollut tänä keväänä oikeutettu 2,60 euron osinkoon jokaista osaketta kohti. 

Psst. Osakkeenomistajana olet oikeutettu myös niin kutsuttuun reaaliosinkoon. Yhdenkin osakkeen omistamalla saat nimittäin osallistua kyseisen yhtiön yhtiökokoukseen, joissa tarjoilut ovat yleensä kohdillaan. Zijoittaja -nimimerkillä tunnettu Tomi Lahti on esitellyt somessa laajalti eri yhtiöiden tarjoiluja, tältä Instagram-tililtä löydät maistiaisia niistä. 

Muista hajautus

Aivan liian usein kuulee seuraavan lauseen: "Haluan sijoittaa osakkeisiin, tiedän mitä teen". Yleinen lopputulos on se, että rahat päätyvät Talvivaaran osakkeisiin. Noh, kuva kertonee enemmän kuin tuhat sanaa.

Hajautus kannattaa siis muistaa. Hyvän hajautuksen saat vaikkapa ostamalla eri toimialojen kannattavimpia yhtiöitä. Voit hajauttaa omistuksesi myös maantieteellisesti ostamalla eri maissa tai maanosissa toimivien yhtiöiden osakkeita. Mitä vähemmän sijoitushistoriaa omaat, sitä isompi rooli riittävällä hajautuksella on tuottojen turvaamisen kannalta.

Mieti sijoitussuunnitelma valmiiksi

Osakesijoittajan tulisi olla valmis sitomaan rahansa pitkäksikin aikaa. Osakemarkkinoilla lyhyen aikavälin kurssivaihtelu voi olla hyvinkin suurta, mutta tarpeeksi pitkällä aikavälillä suunta on useimmiten vain ylöspäin. 

Esimerkiksi Yhdysvaltojen 500 markkina-arvoltaan suurinta yritystä seuraava S&P 500 -indeksi ei tunne sellaista kriisiä, josta osakekurssit eivät olisi palautuneet ennalleen ja kivunneet jälleen uusiin huippulukemiin. Historia ei kuitenkaan ole tae tulevasta, joten osakkeisiin sijoittavan tulisi laittaa peliin vain sen verran rahaa kuin on valmis menettämään. 

Sijottajan on hyvä valmistautua henkisesti kurssilaskuihin jo etukäteen. Kaikki ei aina mene niin kuin Strömsössä tai sijoittajan toiveissa, vaan useiden kymmenienkin prosenttien kurssilaskun mahdollisuus on aina läsnä. Kun sijoitussuunnitelma ja -horisontti ovat tarkasti sijoittajan mielessä, välttyy usein tekemästä hätiköityjä päätöksiä kurssiheilahtelujen vallitessa.

Miten ostan osakkeita?

  • Aivan ensimmäiseksi tarvitset arvo-osuustilin, jonne omistuksesi kirjataan. Arvo-osuustilin saat avattua pankkisi tai muun arvopaperinvälittäjän kautta. Osalla toimijoista tämä onnistuu helposti ja nopeasti internetin välityksellä. Esimerkkikuvassani käytän Nordnetin kaupankäyntinäkymää.
  • Valitse ostettava osake. 
  • Määrittele rajahinta, jonka olet yhdestä osakkeesta valmis maksamaan, ja määrä, kuinka monta osaketta ostat. 
  • Mikäli olet tehnyt ostotoimeksiannon kurssiin, jolla joku muu suostuu myymään osakkeitaan, toteutuu kauppa välittömästi ja osakkeet ilmestyvät arvo-osuustilillesi
  • Omistat nyt palan yritystä, ei muuta kuin nauttimaan tuotoista!

Erilaisia sijoitusstrategioita ja keinoja osakkeiden valitsemiseen on lukuisia, niihin palataan Sijoittaminen for Dummies -artikkelisarjan tulevissa osissa.