Sijoittaminen for Dummies osa 14: Aktiiviset rahastot

Indeksirahastot ovat olleet paljon tapetilla viime aikoina. Suurimmaksi osaksi aivan syystäkin. Noin neljä viidesosaa aktiivisista osakerahastoista nimittäin häviää vertailuindeksilleen. Poikkeuksiakin onneksi sentään löytyy, ja joissain tapauksissa aktiivinen rahasto voi olla sijoittajalle indeksirahastoa kannattavampi valinta. Jos haluat tavoitella indeksin voittamista riskejä kaihtamatta, mutta et halua tehdä yksittäisiä sijoituspäätöksiä itse, jatka lukemista!

Mikä ihmeen aktiivinen rahasto?

Aktiiviset rahastot pyrkivät erottautumaan indeksistä sijoitusvalinnoillaan ja saavuttamaan siten passiivisia rahastoja parempaa tuottoa. Keskiarvosta eroamiseen pyrkiminen toteutetaan yleensä käymällä kauppaa aktiivisemmin, sijoittamalla eksoottisemmille markkina-alueille tai esimerkiksi valtavirrasta poikkeaviin osakkeisiin. Kaiken ytimessä on tarkkaan mietitty ja hyvin suunniteltu sijoitusstrategia, sillä ilman sitä aktiiviset rahastot eivät tuota mitään lisäarvoa sijoittajalle.

Sudenkuoppa nimeltä piiloindeksointi

Aktiivinen rahasto on teoriassa kaunis ajatus, mutta valitettavasti suuri osa markkinoilla olevista aktiivisista rahastoista on sisällöltään hyvin vähän indeksistä poikkeavia. Morningstarin tutkimusten mukaan huolestuttavan suuri osa suomalaisista rahastoista kuuluu tähän "piiloindeksoitujen" rahastojen joukkoon. Tämä tarkoittaa sitä, että aktiivisena markkinoitu rahasto onkin käytännössä indeksirahasto, eli saat (korkeintaan) markkinan keskiarvotuoton, mutta maksat aktiivisten rahastojen korkeita kuluja. Et varmaan maksaisi Volkswagen Golfista 100 000 euroa, vaikka se ulkokuoreltaan olisikin saatu näyttämään Porsche 911:ltä?

Miksi siis sijoittaa aktiiviseen rahastoon?

Jos ei koita, ei voi myöskään voittaa. Indeksirahastoissa ottelu on jo etukäteen tuomittu. Lopputulos on markkinan keskiarvotuotto miinus kulut. Aktiiviseen rahastoon sijoittamalla saat edes mahdollisuuden voittaa markkinan. Vaikka todennäköisyys kyseiselle tapahtumalle onkin pienehkö, huolellisella rahastovalinnalla voi saavuttaa ylituottoa. Jos et tyydy keskimääräiseen tuottoon, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä aktiivisia valintoja!

Hieman eksoottisemmilla markkinoilla toimiva aktiivinen rahasto voi menestyä informaatioetulyöntiaseman kautta. Tästä loistava esimerkki on jo lähes kulttimaineeseen noussut PYN Elite. Tällä hetkellä rahaston varat ovat sijoitettuna noin 80 pieneen ja keskisuureen Vietnamissa pörssinoteerattuun yritykseen. Yhtiön analyytikot ja salkunhoitajat vierailevat säännöllisesti kohdeyhtiöissä ja pystyvät siten tekemään sijoituspäätöksensä perusteellisten analyysien pohjalta. Strategia on toiminut ilmeisen hyvin, sillä PYN Eliten aloittaessa toimintansa 1.2.1999 yhden rahasto-osuuden arvo oli 10 euroa. Nykypäivänä osuuden arvo on jo yli 280 euroa. Samanlaiseen tuottoon ei aivan jokainen indeksirahasto pysty!

Kuva: PYN Fund Management Oy

Sijoitusstrategian on oltava hyvin perusteltu, jos indeksi halutaan voittaa. Tässä saattaa olla hieman oma lehmä ojassa, mutta työnantajani Säästöpankki Eurooppa -rahasto on laatuyhtiöstrategian toimeenpanosta (vuodesta 2011 alkaen) kyennyt voittamaan vertailuindeksinsä noin 2,3 prosenttiyksiköllä per vuosi. Yksinkertaisiin, kannattaviin ja vakavaraisiin yhtiöihin vain tarpeeksi houkuttelevalla hinnalla sijoittaminen on tuonut etulyöntiaseman indeksiin nähden. Oma osansa on tietysti myös loistavalla salkunhoitajalla, sillä hän on avainasemassa aktiivisten rahastojen menestyksen kannalta. Säästöpankki Eurooppa -rahaston strategiaa toteuttaa Johan Hamström, joka Citywiren Nordic Awards -listauksessa sijoittui parhaaseen kymmenykseen Paras Eurooppa-osakkeiden salkunhoitaja -sarjassa yhden, kolmen ja viiden vuoden tarkastelujaksoilla.

Indeksirahastojen kasvanutta suosiota selittää osaltaan se, että takana on ennätyksellisen pitkä nousujohteinen kurssiralli ilman sen kummempia kriisejä. Markkinan keskimääräinen tuotto kelpaa varmasti usemmille sijoittajille, kun osakemarkkina tuottaa liki 10 % vuodessa, mutta entäpä seuraavan suuremman kriisin iskiessä markkinaan? Indeksirahastolla saat tuolloin keskimääräisen tappion, mutta se tuskin kauheasti mieltä lämmittää. Aktiivisesti hoidettu rahasto voi sijoitusvalinnoillaan vaikuttaa tappioiden minimointiin tai parhaassa tapauksessa tehdä jopa tuottoa laskumarkkinasta huolimatta.

Checklist aktiivista rahastoa metsästävälle

  1. Aktiivisuus. Varmista, että rahasto todella on aktiivinen. Jos aktiivisena mainostettu rahasto ei pyri poikkeamaan indeksistä, se kannattaa saman tien unohtaa! Tyhjästä ei kannata maksaa.
  2. Sijoitusstrategia. Pelkkä aktiivisuus ja vilkas kaupankäynti ilman perusteltua ja tarkkaan mietittyä sijoitusstrategiaa johtaa tuoton sijasta vain suuriin kuluihin. Kiinnitä siis huomiota siihen, että rahastolla on perusteet odottaa indeksiä parempaa tuottoa.
  3. Kulut. Charlie Mungerin oppeja hieman soveltaen loistavasta rahastosta voi joskus olla hyväksyttävää maksaa myös hieman korkeampia kuluja. Esimerkiksi PYN Eliten järeä 5 prosentin merkintäpalkkio on ainakin historiallisesti katsottuna ollut loistava investointi, vaikka "normaalitapauksessa" tuon suuruusluokan kulut eivät missään nimessä ole hyväksyttäviä. Vaatii sijoittajalta pelisilmää ja perehtymistä arvioida, milloin aktiivisen rahaston kulut ovat oikeutetulla tasolla.
  4. Menestys. Historia ei toki ole tae tulevasta, mutta tiettyjä johtopäätöksiä siitäkin voi vetää. Jos aktiivinen rahasto on hävinnyt vertailuindeksilleen koko historiansa ajan, eikä ole tehnyt strategiaansa järkevältä vaikuttavia muutoksia kurssin kääntämiseksi, miksi se voittaisi indeksiä jatkossakaan?
  5. Varoitusmerkit. Rahastojen sulautumissa nähdään välillä hämmästyttäviä tilanteita. Heikosti menneitä rahastoja voidaan sulauttaa toisiin, paremmin menestyneihin rahastoihin. Härskeimmissä tapauksissa rahaston surkea suoritus katoaa bittiavaruuteen ja uusille sijoittajille näkyviin jää vain uuden rahaston positiivinen tuotto. Jos jokin ei täsmää tai vaikuttaa muuten epäilyttävältä, kannattaa asia tutkia ennen hutkimista. Muuten käsissäsi voi olla arvoa tuottavan rakennelman sijasta todellinen pommi.

Aktiiviset rahastot sopivat sijoittajille, jotka eivät tyydy keskiarvoon. Hyvän aktiivisen rahaston löytäminen vaatii ymmärrystä ja perehtymistä rahastojen taustoihin. Se on vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Onnistuessaan se palkitsee sijoittajan ylivertaisilla tuotoilla, kuten parhaiten menestyneet aktiiviset rahastot ovat osoittaneet.

Jos homma kuulostaa liian vaikealta ja haluaisit päästä sijoittamisen suhteen mahdollisimman helpolla, löydät oppaani indeksisijoittamisen saloihin tästä linkistä!