"Tikkaa heittävä apinakin voittaa asiantuntijat." Tätä lausetta kuulee usein. Se pitää yleensä jopa paikkaansakin. Tulevaisuuden ennustaminen on hyvin vaikeaa, joten esimerkiksi indeksirahastoon sijoittamalla peittoaa suurella todennäköisyydellä monet sijoitusammattilaisista. Eikä se vaadi juurikaan osaamista.
Sijoitusmarkkinalla on kuitenkin hyödyllistä tietää, mitä tekee, miksi tekee, ja mitä vaikutuksia omilla päätöksillä on tuottopotentiaaliin. Tämä korostuu etenkin silloin, kun markkinalla eletään vaikeampia aikoja ja osakekurssit syöksyvät alaviistoon. Tässä kirjoituksessa käsitellään muutamia aloittelijaystävällisiä lähteitä sijoitustiedon ammentamiseen ja osaamisen kartuttamiseen.
Sijoitusblogit
27-vuotias mies pyrkii taloudelliseen riippumattomuuteen yksinkertaisin keinoin: kuluttamalla vähemmän, tienaamalla enemmän, ja sijoittamalla yksinkertaisesti. Suosittelen tsekkaamaan sivuilta myös listauksen aktiivisista suomalaisista sijoitus- ja talousblogeista.
Nuuka -nimellä tunnettu 29-vuotias, tällä hetkellä Puolassa Kemiralla työskentelevä Harri Riihimäki tavoittelee taloudellista riippumattomuutta mm. asunto- ja osakesijoitusten voimin. Harri oli myös haastateltavani ensimmäisessä Moneytalks -artikkelissani.
Osinko-osakkeisiin sijoitusstrategiansa perustava kolmekymppinen toimistotyöntekijä on palkkatuloista säästämällä onnistunut kasvattamaan sijoitussalkkunsa arvon lähes nollasta 150 000 euron paremmalle puolelle vuosien 2011-2019 aikana.
Suomen suosituin talousblogi. Nordnet Blogi julkaisee säännöllisesti hyviä vinkkejä ja aloittelijoille hyödyllistä asiaa artikkeleissaan. Äänessä Nordnetin omien työntekijöiden lisäksi yksityissijoittajat, muut bloggaajat ja eri alojen asiantuntijat.
Jyrki Toivosen Talousmentor -blogista löytyy runsaasti hyödyllistä sisältöä sekä aloittelijoille että kokeneemmillekin sijoittajille. Sijoittamisen periaatteiden ja talouden ilmiöiden tarkastelun lisäksi blogi tarjoaa käteviä yritysanalyyseja kymmenistä eri yhtiöistä niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.
Sijoitussivustot
Uutisia, analyyseja, blogikirjoituksia, sijoitusinfoa, lähes kaikkea hyödyllistä sijoittamiseen, talouteen ja raha-asioihin liittyen.
Neuvoja ja oppaita aloittelijoille, työkaluja sijoittamiseen ja runsaasti sijoittamiseen liittyviä artikkeleita.
Artikkeleita, kolumneja ja keskustelua sijoittamisesta. Sisältöä tuottamassa mm. Vuoden sijoittajaksi 2018 valittu Aki Pyysing.
Tietopaketteja ja oppitunteja sijoittamisesta erityisesti aloittelijoille suunnattuna.
Osakeanalyyseja Helsingin pörssin yhtiöistä. Kannattaa tutustua myös Inderesin Sijoituskoulun ja inderesTV:n tarjontaan.
Podcastit
Suomen parhaaksi podcastiksi vuonna 2017 valitussa #rahapodissa Nordnetin Martin Paasi ja Miikka Luukkonen puhuvat taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Jaksot sisältävät sopivassa suhteessa huumoria ja tietoa, joten #rahapodin seurassa viihtyvät varmasti myös aloittelevat sijoittajat ja sijoittamisesta kiinnostuneet.
Ylen Pörssipäivässä käsitellään markkinatapahtumia ja pureudutaan sijoittamisen saloihin mielenkiintoisten vieraiden kanssa.
Suomenkielisiä sijoittamiseen liittyviä podcasteja ei aivan liiaksi ole, joten Inderesin kohtalaisen tuore tulokas näille markkinoille on varsin tervetullut. Analyyseja yhtiöistä, markkinatilanteesta, ja myös yleisempää keskustelua sijoittamisesta ja säästämisestä.
Uutiskirjeet
Joka arkiaamu ilmestyvä Nordnetin aamukirje sisältää mm. päivän poiminnan, ajankohtaisia talousuutisia ja sijoitusideoita.
Niin ikään joka arkiaamu ilmestyvä Evlin aamukatsaus tarjoaa yhtiöanalyyseja, kuvaajia, kuukauden osakepoimintoja ja päivän tärkeimpiä pörssiuutisia.
Inderesin aamukatsaus tarjoilee pörssipäivien aamuina kattavan analyysin markkinaliikkeistä ja keskeisistä tapahtumista, sekä sisältää yhtiökohtaisia analyyseja suosituksineen.
Sijoitusbloggaajat
Monet sijoitusbloggaajat tarjoavat hyvää sisältöä myös Twitterin puolella.
Sammon sijoittajasuhde- ja viestintäasiantuntija tekee Twitterissä loistavaa työtä kansankapitalismin edistämiseksi. Mirko kannattaa ehdottomasti ottaa seurantaan, vaikka Sammon osakkeita et omistaisikaan!
Zijoittaja -nimimerkillä twiittaileva Tomi Lahti on erikoistunut sijoittajatapaamisten, pääomamarkkinapäivien ja yhtiökokousten raportointiin. Tomin Twitterin kautta pääsee kurkistamaan myös kyseisten tapahtumien ruokatarjoilujen eli reaaliosinkojen äärelle.
Inderesin toimitusjohtaja tiivistää Twitterissä yhtiöanalyyseja ja muitakin mietteitä taloudesta 280 merkkiin.
Kirjat
Howard Marks: The Most Important Thing Illuminated - Uncommon Sense for the Thoughtful Investor
Tätä kirjaa olen paljon hehkuttanut, mutta en lainkaan turhaan. Howard Marks osaa tiivistää kaiken olennaisen sijoittamisesta yksiin kansiin, ja vieläpä erittäin helposti ymmärrettävässä muodossa. Lue myös arvosteluni kyseisestä kirjasta täältä!
Seppo Saario: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin
Klassikkojen klassikko. Tästä kirjasta on hyvä aloittaa sijoittamiseen perehtyminen. Kirjan luettuaan perusteet ovat varmasti hallussa, mistä on hyvä jatkaa eteenpäin.
Robert G. Hagstrom: The Warren Buffett Way
Robert G. Hagstromin teos antaa mahdollisuuden tutustua tarkemmin maailman menestyneimmän sijoittajan Warren Buffettin sijoitusperiaatteisiin ja päätöksentekoprosessiin hänen onnistuneimpien sijoitustensa takana.
Karo Hämäläinen, Jukka Oksaharju & Random Walker: Laatuguru - näin valitset voittajaosakkeet
Laatuguru käy läpi laatusijoittamisen periaatteita inspiroivalla ja helposti ymmärrettävällä otteella. Useat käytännön esimerkit Helsingin pörssistä elävöittävät kirjaa ja tarjoavat konkretiaa teorian rinnalle.
Joel Greenblatt: The Little Book That Still Beats the Market
Joel Greenblattin teos esittelee Laatugurussakin sivutun ja ainakin historian valossa toimivaksi osoitetun sijoitusstrategian nimeltä taikakaava. Greenblatt on loistava kirjoittaja ja onnistuu selittämään vaikeitakin teorioita niin, että lapsikin ymmärtäisi.
Benjamin Graham: The Intelligent Investor
Arvosijoittamisen isän Benjamin Grahamin kirjoittamaa sijoittamisen Raamattua ei voi olla mainitsematta tässä listauksessa. Kirja esittelee Grahamin periaatteet arvosijoittamisen strategian takana ja käy läpi Grahamin luomia sijoittamisen keskeisimpiä käsitteitä, kuten herra Markkinan ja turvamarginaalin.
Sijoittamisenkaan osalta tieto ei varmasti maailmasta kesken lopu. Hyviä blogeja, nettisivustoja, kirjoja ja muuta materiaalia on lähes loputtomiin asti. Tässä kirjoituksessa on koottuna muutamia hyväksi todettuja vaihtoehtoja, joista aloittelijan on hyvä lähteä liikkeelle.
Kaikkea ei onneksi tarvitse heti osata. Esimerkiksi rahastoista on helppo lähteä liikkelle, sillä ne eivät vaadi juurikaan vaivaa tai omaa tietotaitoa. Mielenkiinnon ja osaamisen karttuessa sijoituskohteita voi vaihtaa vaativampiin, kuten vaikkapa suoriin osakesijoituksiin. Tärkeintä on kuitenkin aloittaminen, sillä aika on kärsivällisen sijoittajan tärkein resurssi!