Vuosi 2020 on ollut monella tapaa uskomaton ja pörssivuoden tapahtumista voisi kirjoittaa vaikka useammankin kirjan. Kaikkien käänteiden listaamiseen ei tämä kirjoitus riitä, mutta tässä muutamia mieleeni jääneitä tapauksia ja mielenkiintoisia trendejä vuodelta 2020 sekä poimintoja vuodelle 2021.
Osakesäästötili ja alkuvuoden hurmaa
Pörssivuosi lähti varsin railakkaissa merkeissä liikkeelle, kun kaupankäynti kauan odotetuilla osakesäästötileillä alkoi 2. tammikuuta 2020. Osakesäästötilillä on ollut suuri merkitys suomalaisen kansankapitalismin kannalta. Mieltäni lämmittääkin suuresti se, että Euroclearin tilastojen mukaan marraskuun 2020 alkuun mennessä Suomessa oli avattu 133 000 osakesäästötiliä ja suomalaisten osakesäästäjien määrä on vuoden aikana kasvanut lähes 90 000 henkilöllä.
Osakesäästötilisijoittajat saivat vuodelleen mieluisan alun, sillä Kiinasta kantautuneista koronavirusuutisista huolimatta Helsingin pörssin hintaindeksi OMX Helsinki PI oli helmikuun puoliväliin mennessä yli 6 prosentin nousussa.
Hymy hyytyi nopeasti
Se ilo ei kuitenkaan kauaa kestänyt, kun koronavirusuutiset muuttuivat päivä päivältä synkemmiksi ja pörssi kääntyi jyrkkään laskuun. Vain viidessä viikossa OMX Helsinki PI romahti peräti 36 prosenttia helmikuun puolivälin huipuista.
V, W, U vai L
Syvimmän dipin jälkeen lehtien otsikot täyttyivät spekulaatioista. Arvuuttelua käytiin siitä, minkä kirjaimen muotoinen elpyminen taloudessa nähdään. Joillakin usko riitti V-kirjaimen muotoiseen elpymiseen, toiset liputtivat mieluummin W:n, U:n tai L:n puolesta.
Totuudenmukaisin taisi kuitenkin olla K-kirjaimen muotoinen vaihtoehto. Osa aloista, kuten teknologiasektori, palautui nopeasti ja voimalla, kun taas esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alojen päällä pilvet ovat edelleen hyvin synkkiä.
Finnair sai päät pyörälle
Yksi vuoden hämmentävimmistä hetkistä nähtiin keskikesällä, kun Finnairin merkintäoikeusannin johdosta pörssissä käytiin kauppaa samanaikaisesti Finnairin vanhoilla osakkeilla, uusilla osakkeilla ja merkintäoikeuksilla.
Selvästikään ihan jokainen sijoittaja ei ollut täysin kartalla tilanteesta, sillä uusien ja vanhojen osakkeiden välillä oli pahimmillaan kymmenien prosenttien hintaero. Täysin rationaalisesti ei liikkunut Finnairin osakekurssi kesäkuussa muutenkaan, kuten kuvasta voi huomata.
"Ei voi laskea enempää"
Norwegian Air Shuttle taisteli talousahdinkoaan vastaan jo ennen kevään tapahtumia. Koronan pysäyttäessä koko maailman Norwegianin käsissä tikittänyt aikapommi räjähti ja yhtiön osakekurssi romahti.
Tämä ei kuitenkaan sijoittajia pelästyttänyt, sillä Norwegian on roikkunut pitkin vuotta suomalaisten suosituimpien ulkomaisten osakkeiden listan kärkisijoilla. Ostoperusteena on ilmeisesti ollut erityisesti ajatus siitä, että koronan helpottaessa myös Norwegianin tilanne palaisi kriisiä edeltäneelle tasolleen. Toinen usein sijoittajien suusta kuultu argumentti on se, "ettei Norwegianin osakekurssi voi laskea enempää, kun se on laskenut jo niin paljon". Totuus on kuitenkin se, että osakekurssi voi aina laskea 100 prosenttia lisää ja sijoittaja hävitä koko sijoittamansa pääoman.
Kolmiodraama pörssissä
Metso Mineralsin ja Outotecin yhdistyminen saatiin päätökseen 1.7.2020. Uuden yhtiön nimeksi tuli Metso Outotec ja samalla Metson venttiiliyksikkö Metso Flow Control listattiin pörssiin itsenäisenä yhtiönä, joka sai nimekseen Neles.
Tilanne sai nopeasti dramaattisia käänteitä, kun jo heinäkuun puolivälissä ruotsalainen Alfa Laval teki ostotarjouksen Neleksestä. Vuodelle 2020 tyypilliseen tapaan tässä ei kuitenkaan ollut vielä kaikki, sillä myös Valmet iski lusikkansa soppaan kasvattamalla vähitellen omistusosuuttaan Neleksestä ja ehdottamalla Neleksen ja Valmetin sulauttamista.
Lopulta tilanne raukesi marraskuun alussa, kun Alfa Laval jätti ostotarjouksen toteuttamatta. Alfa Lavalin osuus Neleksestä jäi noin 33 prosenttiin, eikä yhtiö siten saanut kaupan ehtona ollutta 50 prosentin osuutta täyteen.
Syksy käyntiin fuusiouutisilla
Alkusyksy oli yritysjärjestelyiden osalta kiireistä aikaa. Ensin Ahlström Capitalin, Bain Capitalin hallinnoimien rahastojen, Viknumin ja Belgrano Inversionesin muodostama konsortio teki ostotarjouksen Ahlstrom-Munksjön osakkeista. Vain muutamaa päivää myöhemmin Altia ja norjalainen Arcus ilmoittivat yhdistyvänsä Pohjoismaiden johtavaksi viinien ja väkevien alkoholijuomien bränditaloksi ja paria päivää tämän jälkeen Cargotec ja Konecranes tiedottivat sulautuvansa kestävien materiaalivirtojen maailmanlaajuiseksi johtajaksi.
Joulubonus Tikkurilan omistajille
Eikä siinä vielä kaikki. Yhdysvaltalainen PPG Industries teki aivan joulun kynnyksellä ostotarjouksen Tikkurilasta, jonka tuotot osakkeenomistajille ovat levänneet viimeiset vuodet lähinnä osinkojen varassa.
PPG Industries tarjoaa Tikkurilan osakkeista 25,00 euroa per osake, mikä tarkoittaa huimaa 66,2 prosentin preemiota ostotarjousta edeltäneen päivän päätöskurssiin verrattuna. Ostotarjouksen myötä Tikkurilan markkina-arvo pomppasi noin 1,1 miljardiin euroon.
Hypen voimalla kohti koillista
Yksi pörssivuoden trendeistä on liittynyt hypeyhtiöihin, jotka eivät vielä tee positiivista tulosta, mutta joilta odotetaan huimaa kasvua tulevaisuudessa. Kurssimuutokset kyseisillä yhtiöillä ovat tyypillisesti jopa kymmeniä prosentteja päivässä suuntaan tai toiseen ja esimerkiksi Palantir, DocuSign, Peloton, Fastly ja CrowdStrike ovat moninkertaistaneet arvonsa pelkästään tämän vuoden aikana.
Sähköautobuumi
Teslan ympärillä on riittänyt kuhinaa jo pitkään, mutta tänä vuonna myös muut sähköautoyhtiöt ovat nostaneet päätään sijoittajien keskuudessa. Kovin kurssiraketti on ollut kiinalainen NIO, jonka markkina-arvo on yli kymmenkertaistunut vuoden aikana. Niin ikään kiinalaiset XPeng ja Li Auto ovat myös tarjonneet sijoittajille varsin mukavia tuottoja.
Sähkörekkayhtiö Nikola tarjosi mielenkiintoisia tilanteita koko rahan edestä. Sijoittajat pitivät kesäkuussa pörssiin listautunutta Nikolaa uutena Teslana ja yhtiön osakekurssi lähtikin välittömästi jyrkkään nousukiitoon. Nikolan markkina-arvo kävi hetkellisesti jo korkeamalla kuin perinteikkäällä autovalmistaja Fordilla, vaikkei Nikolalla edes ollut vielä rekkoja myytäväksi.
Lupaava tarina mureni kuitenkin nopeasti, kun Hindenburg Research -yhtiön raportti paljasti lukuisia valheita niin Nikolasta kuin yhtiön perustajasta Trevor Miltonistakin. Hallituksen puheenjohtajana toiminut Milton ilmoitti lopulta 20. syyskuuta eroavansa tehtävästään. Vauhdikkaan ja tapahtumarikkaan pörssistartin jälkeen Nikolan osakkeenomistajat ovat saaneet katsella rahojensa hupenevan kovaa tahtia.
1,9 miljardin euron huijaus
Nikola ei kuitenkaan ole ollut pörssivuoden ainoa paljastunut huijaus. Saksalaista maksupalveluyritystä Wirecardia pidettiin yhtenä teknologiasektorin huippulupauksista, kunnes yhtiö ilmoitti hukanneensa 1,9 miljardia euroa filippiiniläisiltä tileiltään. Skandaalin vuoksi Wirecardin toimitusjohtaja Markus Braun erosi tehtävästään ja Münchenin 1. syyttäjänvirasto antoi Braunista pidätysmääräyksen. Lopulta yhtiö ilmoitti, ettei rahoja todennäköisesti koskaan ollutkaan filippiiniläispankkien tilillä.
Skandaali synkkeni entisestään, kun Financial Timesin ja Die Pressen tietojen mukaan Wirecardin johtohahmoihin kuuluneella Jan Marsalekilla paljastui olevan yhteyksiä salaisiin palveluihin. Marsalek katosi Wirecardin ilmoitettua hakeutuvansa maksukyvyttömyysmenettelyyn.
Case Sievi Capital
Erikoisia hetkiä nähtiin Helsingin pörssissäkin, kun markkina-arvoltaan pörssin pienimpiin kuuluva, noin 60 miljoonan euron arvoinen sijoitusyhtiö Sievi Capital oli marraskuun lopulla yhtäkkiä lähes jokaisen sijoittajan huomion kohteena. Keskustelupalstat ja sosiaalinen media puhalsivat tuulta Sievin purjeisiin ja lopulta piskuisesta Sievistä tuli yksi marraskuun ostetuimmista osakkeista suomalaisten sijoittajien keskuudessa.
Pieni kohu Sievin ympärillä saatiin aikaan myös 26. marraskuuta, kun Inderesin Olli Vilppo, Sauli Vilén ja Verneri Pulkkinen ostivat aamupäivällä osaketta omiin salkkuihinsa ja jo iltapäivällä Inderes ilmoitti ostaneensa Sieviä myös mallisalkkuunsa. Ilmoitus mallisalkkuostosta sai osakekurssin välittömään nousukiitoon ja spekulaatiot osakekauppojen ajoitukseen liittyen saivat alkunsa. Kuten Inderes totesi omassa blogikirjoituksessaan, on kuitenkin hyvä huomioida, että mallisalkkuostoksesta seuraa koko organisaatiota koskeva kaupankäyntikielto, eivätkä työntekijät voi käydä kauppaa suosituksia vastaan, joten pikavoittoja eivät Vilppo, Vilén tai Pulkkinen olisi päässeet kurssinoususta huolimatta tekemään.
Päädyin myös itse hyppäämään Sievin kelkkaan 21.12., kun yhtiö tiedotti myyneensä omistuksensa odotuksia heikommin menestyneessä Suvanto Trucksissa.
Onko SMART uusi FAANG?
Facebook, Apple, Amazon, Netflix ja Google (Alphabet) ovat jo vakiinnuttaneet asemansa ja palkinneet sijoittajat hurjilla tuotoilla. Mutta mistä löytyisivätkään seuraavat FAANG-yhtiöiden kaltaiset pörssin supertähdet? Yksi potentiaalinen yhtiöjoukko voisi olla Squaresta, Match Groupista, Alteryxista, Rokusta ja The Trade Deskistä koostuva SMART. Osakekursseihin ainakin on ladattu hurjat kasvuodotukset ja SMART-yhtiöiden tuotto on tänä vuonna pessyt lattiaa FAANGeilla.
SPAC – nykyajan vaihtoehto IPOille
SPACien (Special Purpose Acquisition Company) määrä on viime vuosien aikoina ollut kovassa kasvussa. SPAC-yhtiö kerää itselleen huomattavan summan rahastoon, jolla on tarkoitus myöhemmin ostaa osuus yksityisestä yrityksestä ja listata se pörssiin. SPACia voidaan siis pitää nopeampana ja edullisempana versiona perinteisestä listautumisannista. Kuten alta nähdään, parhaissa tapauksissa SPACit tarjoavat sijoittajille sievoisia tuottoja lyhyessäkin ajassa, mutta vastapainona myös riskit ovat suuria.
Tulikuumat IPOt
Kiinnostus listautumisanteja kohtaan on ainakin Google-hakujen perusteella ollut tänä vuonna poikkeuksellisen suurta. Eikä ihme, sillä monet IPOt ovat tarjonneet sijoittajille satumaisia pikavoittoja.
Yksi vuoden tuottoisimmista IPOista nähtiin syyskuun puolivälissä, kun pilvipalveluyhtiö Snowflake listautui New Yorkin pörssiin. Jopa teknologiayhtiöitä karttavan Warren Buffettin Berkshire Hathaway päätti sijoittaa yli 500 miljoonaa dollaria yhtiön listautumisantiin. Lopputulos oli huima, sillä yhtiö tuplasi markkina-arvonsa heti ensimmäisen kaupankäyntipäivän päätteeksi.
Vuoden ainoaksi IPO-raketiksi Snowflake ei kuitenkaan jäänyt, sillä myös muun muassa Unity Softwaren, Palantirin, DoorDashin ja Airbnb:n listautumisanteihin osallistumalla sijoittajilla on ollut mahdollisuus lunastaa nopeat pikavoitot. DoorDashin ja Airbnb:n kohdalla pörssitaival on tosin jatkunut vaisuhkona ensimmäisen kaupankäyntipäivän jälkeen.
Suomessa vuosi oli listautumisten osalta hiljainen, kun vain Musti Group, Bilot, Nanoform ja Partnera päätyivät pörssiin. Lisäksi United Bankers siirtyi First Northista Helsingin pörssin päälistalle. Kesäkuussa nähtiin myös hieman harvinaisempi tapahtuma, kun Tamturbo peruutti listautumisensa aivan kalkkiviivoilla Sulzerin hankittua 25 prosenttia yhtiöstä.
Modernan jackpot
Koronarokotetta on jokaisessa maailman kolkassa odotettu kuin kuuta nousevaa ja rokoteuutisilla on ollut suuri vaikutus myös osakekursseihin. Rokotteita kehittävät Pfizer, AstraZeneca, BioNTech, Moderna ja Johnson & Johnson ovat olleet suuren kiinnostuksen kohteena pörssissäkin, mutta Modernaa ja BioNTechiä lukuun ottamatta sijoittajien tuotot ovat jääneet vaisuiksi.
Modernan osakekurssi on ollut nousukiidossa pitkin kevättä ja kesää, mutta viimeisin nousupyrähdys nähtiin marras-joulukuun vaihteessa, kun yhtiö julkaisi erittäin lupaavia tuloksia rokotteensa kolmannen vaiheen tutkimuksista. Modernan vuosi 2019 oli yli 500 miljoonaa dollaria tappiollinen liikevaihdon oltua vain noin 60 miljoonaa dollaria, joten koronarokotteesta on muodostumassa yhtiölle todellinen jättipotti.
8 vuoden saneeraus
Yksi Helsingin pörssin ikonisimmista yhtiöistä alkaa olla viimeisen oljenkorren varassa, kun kymmenen vuotta kestänyt alamäki on edennyt yrityssaneerausmenettelyyn asti. 14. joulukuuta julkistetun kahdeksan vuoden mittaisen saneerausohjelmaehdotuksen mukaan Stockmann myy omistamansa kiinteistöt Helsingissä, Tallinnassa ja Riiassa. Lisäksi 20 % yhtiön vakuudettomasta velasta leikataan, velkoja konvertoidaan B-sarjan osakkeiksi ja yhtiön A- ja B-osakesarjat yhdistetään.
Kansanosakkeilla vaikeaa
Suomalaisten suosikkiosakkeet eivät ainakaan tänä vuonna olleet niitä tuottoisimpia vaihtoehtoja. Pörssisäätiön ylläpitämän, Euroclearin tilastoihin pohjautuvan tilaston mukaan suomalaisten kotitalouksien kymmenen suosituinta pörssiyhtiötä ovat Nordea, Nokia, Fortum, Elisa, Sampo, UPM, Wärtsilä, Neste, Outokumpu ja Metso Outotec. Näistä ainoastaan Neste ja Metso Outotec päihittivät indeksin selvästi ja Outokumpu päätyi indeksin kanssa suunnilleen tasalukemiin. Kansanosakkeiden keskimääräinen tuotto vuonna 2020 oli 4,8 prosenttia ja mediaanituotto -9,1 prosenttia.
Tesla indeksiin
S&P 500 -indeksi näki yhden historiansa suurimmista lisäyksistä, kun Tesla nousi mukaan indeksiin 21. joulukuuta. Noin 600 miljardin dollarin markkina-arvollaan Tesla on ylivoimaisesti maailman arvokkain autovalmistaja ja nyt myös yksi S&P 500 -indeksin suurimmista yhtiöistä. Uutinen näkyi yhtiön osakekurssissa rajuna nousurallina marraskuun puolivälistä lähtien.
Tapahtuman seurauksena indeksirahastojen tuli ostaa Teslan osakkeita ja myydä muita sijoituksiaan. Ostot ajoittuivat perjantaille 18. joulukuuta, mikä näkyi yhtiön osakekurssissa väliaikaisena nousupiikkinä.
Helsingin pörssin härät
Koronakriisistä huolimatta Helsingin pörssistä löytyy kirjoitushetkellä 22.12. peräti 16 yhtiötä, jotka ovat tuplanneet markkina-arvonsa tämän vuoden aikana. Upeiden suoritusten joukosta on vaikea valita vain muutamaa yhtiötä, mutta seuraavien yhtiöiden menestys on säväyttänyt erityisesti ainakin allekirjoittanutta.
Remedy
Pelialan suomalaisen supertähden Remedyn vakuuttava suorittaminen alkaa näkyä myös arvostuskertoimissa. Elokuussa 2019 julkaistu Control-peli oli menestys ja Epic Gamesin kanssa solmittu julkaisusopimus pienensi riskitekijöitä merkittävästi. Epic-diili oli Remedyn kannalta jopa hämmästyttävän hyvä, sillä Epic Games lupasi hoitaa julkaistujen pelien kaikki kehitys-, julkaisu- ja markkinointikulut, mutta voitot jaetaan puoliksi Remedyn ja Epicin kesken.
Itse en valitettavasti ole koskaan Remedyn kelkkaan hypännyt. Yhtiön tulevaisuus näyttää valoisalta, mutta ainakaan tällä arvostuksella Remedy tuskin tulee salkkuuni jatkossakaan päätymään.
Qt Group
Qt jaksaa hämmästyttää kvartaalista toiseen. Kasvuodotukset ovat olleet kovia, mutta Qt on silti onnistunut lyömään ennusteet ja asettamaan riman yhä korkeammalle. Yhtiön tekemä hinnoittelumallin muutos ei ainakaan heikennä tulevaisuudennäkymiä, joten jatkan hyvillä mielin Qt:n omistajana tulevaisuudessakin. Arvostus tosin alkaa olla sellaisella tasolla, että uusia ostoja en tule ihan hetkeen tekemään.
Harvia
Liikevaihto Q3:lla +64 % ja oikaistu liikevoittomarginaali 22 %. Näistä luvuista ei välttämättä ihan heti uskoisi, että kyseessä on Harvia. Yhtiö on kyennyt kasvamaan kannattavasti ja pitämään kulut kurissa, mikä on näkynyt myös tulosrivillä ja osakekurssissa. Harvia on näyttänyt kyntensä myös yrityskauppojen suhteen, mutta nykyisillä arvostuskertoimilla vahvaa tuloskasvua vaaditaan toki jatkossakin.
Helsingin pörssin karhut
Haasteellisen vuoden jälkeen etenkin teknologia- ja ohjelmistoyhtiöt ovat onnistuneet takomaan hurjia tuottoja, mutta samalla iso joukko yhtiöitä on koronakriisin runtelemana menettänyt merkittävän osan markkina-arvostaan.
Oriola
Oriolan tuloskäännettä on odoteltu jo monta vuotta, mutta koronapandemian aiheuttamien haasteiden takia tulosparannustoiveet siirtyvät yhä pidemmälle tulevaisuuteen. Alkuvuosi näytti jo lupauksia herättävältä, mutta vuoden edetessä tulospettymykset ja ongelmat ovat seuranneet toisiaan.
Bittium
Bittium on viime vuosien aikana käynyt läpi mittavaa rakennemuutosta. Sijoittajien toiveissa on ollut tuloksen kääntyminen voimakkaan kasvun uralle, mutta koronapandemian aiheuttamat haasteet uusmyynnin suhteen ovat siirtäneet tuloskasvuodotuksia eteenpäin.
Lehto Group
Oriolan tavoin myös Lehdon viime vuodet ovat olleet erittäin synkkiä. Yhtiö itse arvioi, että vuoden 2023 loppuun asti ulottuvalla strategiakaudella liikevaihto ja liikevoitto tulevat olemaan pitkän aikavälin tavoitteita alhaisempia, joten lähivuosien aikanakaan ei Lehdolta kannata ihmeitä odottaa. Heikko tilanne näkyy myös Lehdon osakekurssissa, josta suurimmat odotukset on jo puhallettu pois.
Oma tarkkailulistani
Omaan silmääni pörssin arvostus alkaa näyttää haastavalta, eikä sopivaa ostettavaa tahdo enää löytää järkevään hintaan. Muutamien jo salkusta löytyvien yhtiöiden osalta odotan kuitenkin ensi vuotta suurella mielenkiinnolla.
Siili Solutions
Siili on yksi pörssin harvoista yhtiöistä, jonka kyydissä kasvua saa edelleen kohtuulliseen hintaan. Viimeaikaiset yritysostot vaikuttavat järkeviltä, kannattavuus on kääntymässä takaisin oikeille raiteille ja sektorin näkymät ovat houkuttelevat. Vuonna 2021 jään seuraamaan erityisesti kannattavuuden kehitystä. Jos suunta säilyy oikeana, pitäisi Siilissä riittää potentiaalia korkeampiinkin arvostuskertoimiin.
Fondia
Fondia on erilainen toimija defensiivisellä alalla. Mielenkiintoinen yhtälö, mutta haasteita on riittänyt niin koronapandemian kuin henkilöstönkin suhteen ja kannattavuus on ollut kaukana optimaalisesta. Ainekset menestystarinaan ovat kuitenkin olemassa, mutta vuoden 2021 täytyy onnistua, jotta Fondia saa jatkaa salkussani myös vuoteen 2022.
CapMan
Vuosi 2020 oli CapManille selvä välivuosi. Tulos on koronapandemian ja Palvelut-segmentin vaisun kehityksen myötä jäämässä tältä vuodelta nollan tienoille. Ensi vuodelta odotetaan kuitenkin kovaa tulosparannusta ja odotusten toteutuessa uskon myös osakekurssista löytyvän nousuvaraa.
Disclaimer: Tämän kirjoituksen sisältöä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Tämän kirjoituksen sisältö kuvastaa kirjoittajan omia näkemyksiä, eivätkä tässä kirjoituksessa esitetyt ajatukset ole sijoitusneuvoja. Sijoitusneuvoja ei voi antaa tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita sijoitukseen olennaisesti vaikuttavia tekijöitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoitusten arvo voi muuttua ja sijoitustoiminta sisältää riskin sijoitetun pääoman menettämiselle jopa kokonaan.