Olemme jälleen siinä tilanteessa, että säännöllisen epäsäännöllisesti ilmestyvä Moneytalks on saavuttanut neljännen osansa. Tällä kertaa sain kunnian haastatella yhtä Suomen mielenkiintoisimmista sijoitusbloggaajista. Nimimerkillä Omavaraisuushaaste (Twitter: @Omavaraisuus) esiintyvän 27-vuotiaan miehen tavoitteena on taloudellinen riippumattomuus. Keinot ovat yksinkertaiset: kuluttaa vähemmän, tienata enemmän ja sijoittaa säännöllisesti. Suosittelen lämpimästi ottamaan seurantaan Omavaraisuushaaste -blogin!
Mitä hyötyjä saisit elämääsi taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisesta?
Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussa tärkeintä ei ole raha, kuten usein väärin luullaan, vaan aika, jonka raha mahdollistaa. Aika onkin pääsyy siihen, miksi tavoittelen taloudellista riippumattomuutta. Taloudellinen riippumattomuus mahdollistaa sen, että saan takaisin kaikki 24 tuntia päivästäni.
Taloudellinen riippumattomuus ei siis tarkoita sitä, että lopettaisin heti työnteon, sillä ainakin tällä hetkellä viihdyn töissä hyvin mielenkiintoisen työn ja hyvien työkavereiden ansiosta.
Taloudellinen riippumattomuus mahdollistaa kuitenkin sen, että en joudu tekemään töitä rahan takia. Voin tehdä niitä töitä mitä haluan, milloin haluan. Voin tehdä vapaaehtoistyötä palkatta vaikka 8 tuntia päivässä, jos niin tahdon. Voin perustaa yrityksen stressaamatta siitä, että millä saan yrityksen heti kannattavaksi. Tai voin vain jatkaa nykyisessä työssäni, jos siltä tuntuu. Ja mikä tärkeintä, iltaihmisenä pääsisin tarvittaessa irti aamuihmisten tyranniasta, jossa töissä pitää olla aivan viimeistään aamuyhdeksältä. Jos saisin päättää, olisin silloin vielä nukkumassa.
Olen kirjoittanut blogiini tarkemman kirjoituksen siitä, mitä haluan ainakin tehdä, kun taloudellisen riippumattomuuden saavutan. Osaa asioista pyrin tekemään myös tällä hetkellä, mutta ongelmana tällä hetkellä on aika ja jaksaminen työpäivän sekä kaiken muun arkielämän jälkeen. Taloudellinen riippumattomuus antaakin myös enemmän aikaa unelmien tavoittelulle ja kaiken sellaisen tekemiseen, josta kukaan ei välttämättä olisi valmis maksamaan (esim. erilaiset taiteenmuodot).
Mikä on ollut paras ostoksesi tai sijoituksesi, jonka olet tehnyt alle 100 eurolla?
Super Smash Bros. Melee -videopeli Nintendo Gamecubelleni. Peli taisi maksaa noin 60 euroa, kun se julkaistiin vuonna 2002. Pelissä on ollut minulle ja kavereilleni pelattavaa sekä ilon (ja v-ututksen) tunteita hieman yli 500 tunnin edestä per henkilö. Ja kun 500 tuntia kertoo 4-6 hengellä, voi sanoa, että 3000 tuntia puhdasta iloa 60 eurolla on varsin onnistunut sijoitus!
Kuka/ketkä inspiroivat sinua kaikkein eniten ja mitä oppeja olet heiltä saanut?
Olen aina ollut se, joka kuuntelee mieluummin kuin puhuu. Olenkin siis imenyt vaikutteita niin paljon niin monilta ihmisiltä, että on mahdoton sanoa kuka minua inspiroi eniten, ja mitä olen heiltä oppinut. Voisin kuitenkin nostaa esiin pari henkilöä, joilta koen voivani oppia vielä paljon lisää.
Tällaisia ovat:
- JP Morganin toimitusjohtaja Jamie Dimon. En ole hänen kanssaan läheskään kaikesta samaa mieltä, mutta arvostan valtavasti hänen suoraa, yksinkertaista ja selväjärkistä ajatuksenkulkua sekä ulosantia.
- Alibaban perustaja Jack Ma. Jack Ma on mielestäni täydellinen yhdistelmä piinkovaa yritysjohtajaa, humaania ihmisjohtamista ja samalla erittäin maanläheistä elämänfilosofiaa. En usko, että maailmasta löytyy tätä nöyrempää miljardööriä.
Extrana pitää mainita Elon Musk. Jos olisin miljardööri, en todennäköisesti pystyisi olemaan Jack Ma:n kaltainen maanläheinen henkilö. Ihailen Muskia ja sitä kaikkea hullua, mitä hän tekee niin Teslan, SpaceX:n, kuin muidenkin yritystensä kanssa.
Musk on persoonana mielipiteitä jakava, mutta tästä huolimatta visionääri, jonka vertaisia maailmassa tällä hetkellä ei ole. En tiedä onko hän hullu vai nero, mutta kun katsoo Muskia ja vertaa häntä muihin miljardööreihin maailmassa, ei voi ymmärtää, mitä muut miljardöörit oikein rahallaan tekevät - samalla kun Musk yrittää mullistaa milloin mitäkin.
Mitkä ovat aamu/iltarutiinejasi?
Olen tässä varmaan vähän erilainen verrattuna muihin ihmisiin – etenkin, jos vertaa klassiseen ”menestyjätyyppiin”. En harrasta hitaita aamuja kahvia siemaillen tai kirjoja ennen nukkumaanmenoa.
Aamulla herään tasan 10 minuuttia ennen kuin joudun hyppäämään bussiin, koska en iltaihmisenä haluaisi herätä ollenkaan ennen yhdeksää. Teen aamutoimet ja pakkaan aamiaisen tämän 10 minuutin aikana. Töissä aamupalaverin jälkeen istuudunkin koneelleni ja syön aamiaisen joko koneen ääressä katsoessani Pittsburgh Penguinsin viime yön ottelun kohokohdat tai vaihtoehtoisesti seuraavassa palaverissa.
Illalla taas yleensä ennen nukkumaanmenoa (yleensä siinä 12-01 välisenä aikana arkisin) kirjoittelen blogitekstejäni, koska inspiraatio iskee aina iltaisin. Katselen myös Youtubesta random-videoita liittyen useimmiten videopeleihin tai elokuviin.
Mitä oppeja koet saaneesi sijoittamisesta myös omaan elämääsi?
Sijoittaminen on antanut minulle käytännössä loputtomasti ymmärrystä maailman monimutkaisuudesta, eikä sieltä saamani oppi koskaan lopu. Aina kun tutustun uuteen yritykseen, tutustun samalla uuteen toimialaan, ansaintalogiikkaan, tarpeisiin ja asiakaskuntaan.
Sijoittaminen on laajentanutkin ajatusmaailmaani aivan järjettömästi. Se on opettanut minut nuoruuden hölmöyksistä siihen pisteeseen, että ymmärrän vihdoin sen, kuinka vähän tulen koskaan oikeasti ymmärtämään maailmasta - vaikka opinkin joka päivä jotain uutta.
Huonoin neuvo, jonka olet kuullut omalla alallasi?
”Ei meidän tarvitse tehdä mitään uutta, jos kilpailijat eivät tee”
Mikä on pahin virhe, jonka olet tehnyt, ja mitä opit siitä?
Pahin virheeni oli olla ilmoittautumatta abiristeilylle, koska sen aikainen ensi-ihastustyttöystäväni ei minun sinne halunnut menevän, sillä kiusauksia olisi ollut niin paljon. ”Hyvänä” poikaystävänä luonnollisesti suostuin tähän. Loppujen lopuksi emme edes olleet enää yhdessä, kun itse abiristeily tuli ajankohtaiseksi!
Tämä oli kuitenkin erittäin tärkeä opetus minulle jo nuoressa iässä siitä, että elämässä katuu enemmän asioita, mitä ei tee, kuin niitä, mitä on tehnyt.
Mitkä ovat tärkeimpiä tietolähteitäsi sijoittamiseen liittyen?
Tärkein tietolähteeni on yhtiöiden osavuositulosten webcastit ja etenkin analyytikoiden Q&A -osio näistä webcasteista. Toisena tulee SeekingAlpha -sivusto. Kun etsin tietoa suomalaisista yrityksistä, selaan yleensä Inderesin tekstejä ja videoita yrityksiin liittyen, sillä ne antavat yleensä nopean yleiskuvan yrityksen toimintalogiikasta.
Mitä teet, kun sinulle sanotaan ei tai kohtaat pettymyksen?
Riippuu täysin tilanteesta. Olen henkilö, joka ei hakkaa päätään seinään, jos ei näe asiaa sen arvoiseksi. Yleensä ei:n jälkeen siirrynkin vain seuraavaan asiaan. Valitsen taisteluni aina huolella ja kun harvoin koen jonkun asian niin tärkeäksi, ajan sen maaliin saakka ympäristön mielipiteistä huolimatta.
Mitkä ovat tärkeimpiä keinojasi kulutuksen pienentämiseen?
Tästäkin kirjoitin blogiini vähän aikaa sitten erittäin kattavan kirjoituksen perusteluineen. Jos pitää kuitenkin tiivistää, pääpointtini kulutuksen pienentämisessä ovat:
- Seuraan kulutustani kuukausitasolla – näin tulee tilivelvolliseksi itselleen ja alkaa kuluttamaan alitajuntaisesti vähemmän rahaa.
- Kilpailutan vuosittain sähkö-, matkapuhelin-, vakuutus- ja pankkipalveluni.
- Irtisanoin kaikki striimauspalveluni Netflixistä Spotifyyn.
- En kuluta asioihin, joista on vain haittaa minulle (esim. tupakka ja roskaruoka).
- Olen tehnyt ruokakorivertailuani Lidlin ja Prisman välillä. Tämän avulla olen huomannut, että vuosittain voi säästää satoja euroja.
- Otan hyödyn irti kaikista alennuksista ja eduista, joita voin saada ammattiliiton jäsenenä sekä työpaikaltani.
Mitä neuvoja antaisit taloudellisien vaikeuksien kanssa painiville henkilöille?
Pyydä apua ja vältä pikavippien sekä muiden lainojen ottamista. Me suomalaiset olemme kasvaneet itsenäisinä ja häpeämme huomattavan usein pyytää apua, koska sitä pidetään ”heikkouden” merkkinä. Tämä on väärin.
Suomessa on mahtava sosiaaliturvaverkosto sekä valtavasti erilaisia järjestöjä (esim. Takuusäätiö), jotka auttavat taloudellisissa vaikeuksissa olevia. Kun alkaa seuraamaan kulutustaan, karsimaan kulujaan ja välttämään kuopan kaivamista syvemmälle uusien lainojen muodossa, on päässyt jo hyvään alkuun.
Voisin itsekin allekirjoittaa lähes kaiken Omavaraisuushaasteen tässä haastattelussa esiin tuoman. Nostan kuitenkin tekstistä esiin pari pointtia, joista erityisesti olen samaa mieltä.
Kuten Omavaraisuushaaste totesi, elämässä katuu eniten niitä asioita, jotka on jättänyt tekemättä, eikä suinkaan niitä, joita on tehnyt. Elämä voi raaimmillaan olla hyvin lyhyt, eikä toista mahdollisuutta tule. Jos unelmoit tai haaveilet jostakin, toteuta se. Parempaa ajankohtaa tai mahdollisuutta ei nimittäin välttämättä enää koskaan tule.
Kuluttamisen minimoinnin suhteen itselläni on vielä paljon petrattavaa. Esimerkiksi suoratoistopalveluiden laskutus rullaa jatkuvalla syötöllä, vaikka käyttö jääkin usein minimaaliseksi. Myös ostosreissut tulee suunnattua sinne viihtyisimpään kauppaan sen halvimman sijaan. Omavaraisuushaasteen vinkeillä on mahdollisuus saada säästöön (ja sijoitettavaksi) merkittäviäkin summia, suosittelen ehdottomasti lukemaan koko listauksen hänen blogistaan!
Pikavippeihin sortumista kannattaa välttää kuin ruttoa. Luottojen todelliset vuosikorot voivat olla jopa satoja prosentteja. Jos olet jo päätynyt vaikeuksiin, älä rahoita pikavippien takaisinmaksua uusilla lainoilla, sillä ongelmat vain kasvavat lumipalloefektin lailla. Pyydä ihmeessä apua, se ei ole heikkouden, vaan pikemminkin vahvuuden merkki!
Tuhannet kiitokset haastattelusta Omavaraisuushaasteelle! Ottakaa ihmeessä myös kyseisen herran blogi ja Twitter seurantaan, elleivät ne jo ole.