Kukaan ei tiedä varmaksi, mitä huominen tuo tullessaan, mutta jotkut todella osaavat ennakoida tulevaa paremmin kuin toiset. Philip Tetlockin, Barbara Mellersin ja Don Mooren Good Judgment Project on pyrkinyt selvittämään "superennustajien" saloja vuodesta 2011 lähtien. Good Judgment Projectin osallistujat ovat vuosien saatossa pyrkineet ennustamaan mahdollisimman tarkasti tuhansien tapahtumien todennäköisyyksiä. Tulosten perusteella osallistujien ennustuskykyjä on arvioitu ns. Brier scoren avulla. Parhaiten menestyneiden osallistujien on raportoitu ennakoineen tulevaisuuden tapahtumia jopa 30 % tiedustelupalveluiden asiantuntijoita paremmin.
Isaiah Berlinin vuonna 1953 julkaistussa teoksessa The Hedgehog and the Fox Berlin jakaa ihmiset kahteen tyyppiin: siileihin ja kettuihin. Siilit tietävät vain yhden ison asian tai idean ja näkevät kaiken kyseisten lasien läpi. Ketut puolestaan tietävät monesta asiasta jotakin, eivätkä halua tiivistää maailmaa yksittäiseen ideaan. Good Judgment Projectin keräämien havaintojen perusteella parhaat ennakoijat ovat enemmän kettuja kuin siilejä. He ovat avoimia kaikille ajatuksille ja koostavat omat arvionsa useiden eri lähteiden ja näkökulmien pohjalta. He eivät myöskään ole naimisissa mielipiteidensä kanssa, vaan ovat valmiita muuttamaan näkemystään radikaalistikin, mikäli tilanne sitä uuden informaation valossa vaatii.
Useimmat ihmiset näkevät todennäköisyydet kolmiportaisena asteikkona. Jos satunnaiselta ohikulkijalta kysyttäisiin, tapahtuuko asia X seuraavan Y vuoden aikana, olisi vastaus suurella todennäköisyydellä kyllä, ehkä tai ei. Harva asia maailmassa on kuitenkaan mustavalkoisen varmaa tai mahdotonta, joten superennustajille näin karkea jako ei riitä, vaan he pyrkivät aina arvioimaan todennäköisyydet mahdollisimman tarkasti. He ymmärtävät eron 45 %:n ja 55 %:n välillä ja pystyvät hienosäätämään arvioitaan hämmästyttävällä tarkkuudella. Superennustajat tiedostavat sen, että mikäli meteorologi ennustaa sateen todennäköisyydeksi 70 prosenttia, mutta keli sattuukin olemaan kuiva, ei meteorologin ennuste välttämättä silti ole väärä. 70 % todennäköisyys sateelle nimittäin tarkoittaa, että keli on kuiva keskimäärin kolme kertaa kymmenestä.
Tulevaisuuden ennakointi ja ennustaminen liittyy lähes kaikkiin elämässämme tekemiin päätöksiin. Jos haluamme tehdä parempia päätöksiä, kannattaa meidän ottaa mallia superennustajista ja heidän ominaisuuksistaan.
Kirja minuutissa on juttusarja, jossa tiivistän lukemistani kirjoista heränneet mielenkiintoisimmat ajatukset minuutissa luettavaksi kokonaisuudeksi. Tällä kertaa käsittelyssä oli Philip Tetlockin ja Dan Gardnerin Superforecasting.