Kirja minuutissa: Predictably Irrational

Jos sinulle tarjottaisiin ilmaista 10 euron lahjakorttia valitsemaasi verkkokauppaan tai mahdollisuutta ostaa 20 euron lahjakortti 7 eurolla, kumman valitsisit? Mikäli valitsit ilmaisen 10 euron lahjakortin, on valintasi linjassa enemmistön kanssa. Päätös on kuitenkin irrationaalinen, sillä 20 euron lahjakortti 7 euron hankintahinnalla tuo 13 euron hyödyn, kun ilmaisen lahjakortin hyöty jää 10 euroon. Mutta mikä kummallisempaa, mikäli 10 euron lahjakortti maksaisikin yhden euron ja 20 euron lahjakortti kaksi euroa (molempien lahjakorttien hinta nostettaisiin siis yhdellä eurolla), valitsee enemmistö todennäköisesti 20 euron lahjakortin.

Teemme joka päivä epärationaalisia valintoja. Jonotamme ilmaisia ämpäreitä tai edullista bensaa tuntikaupalla, aliarvioimme sillanrakennusurakkaan kuluvaa aikaa ja ostamme televisioille ja puhelimille kalliita vakuutuksia "kaiken varalta". Jos meille annetaan kolme vaihtoehtoa, valitsemme usein keskimmäisen, vaikka se ei välttämättä olisikaan järkevin vaihtoehto. Pienempään asuntoon muuttaminen tai autosta luopuminen tuntuu valtavalta tappiolta, joten pidämme niistä kiinni, vaikka ne ajaisivat meidät vararikkoon ja tekisivät elämästämme kurjaa.

Osa ravintoloista asettaa tietoisesti parhaille annoksilleen tähtitieteellisen hintalapun. Kalliit annokset luovat ravintolasta premium-vaikutelman ja vaikka kalleinta annosta ei juuri ostettaisikaan, kohdistuu asiakkaan valinta usein toiseksi kalleimpaan vaihtoehtoon. Olemme irrationaalisia, mutta ennustettavasti sellaisia. Tekemämme virheet ovat samantyyppisiä päivästä ja vuodesta toiseen. Tiedostamalla ne ja kiinnittämällä niihin huomiota voimme tehdä parempia päätöksiä, askel kerrallaan.

Kirja minuutissa on juttusarja, jossa tiivistän lukemistani kirjoista heränneet mielenkiintoisimmat ajatukset minuutissa luettavaksi kokonaisuudeksi. Tällä kertaa käsittelyssä oli Dan Arielyn Predictably Irrational: The Hidden Forces That Shape Our Decisions.